شیوه های نوین درآموزش قرآن

منوی اصلی


نویسندگان


لینک دوستان

تامل برانگیز

از الف تا ی برای تو

women

ترنم باران

هم نگاران

آهنگ

جشنواره ملی شعر الغدیر

تکه های دل

انجمن شعر دزفول

مرکز محافل و جشنواره ها حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی

کانون ادبیات داستانی دزفول

متیل

اخبار داستان

ادبیات

ققنوس خاکستری

خبر گذاری کتاب ایران

آیا مرجع مسابقات

فراخوان

فستیوال نیوز

فدک

کلمات عاشقانه ی خدا

قرآن و زندگی زیبای ما

پروانگی

مزرعه ی سبز

معاونت قرآن و عترت

ام الکتاب

داستان های قرآنی

شهر رمضان وبلاگ جامع قرآنی

اشعار قرآنی

وبلاگ قرآنی

وبلاگ قرآنی بینات

وبلاگ قرآنی کلام وحی

وبلاگ مذهبی قرآن پروژه

وبلاگ قرآنی ازشفت

وبلاگ قرآنی دانشگاه اصفهان

وبلاگ قرآنی اشراق

بزرگترین وبلاگ قرآنی

وبلاگ قرآنی افرا

قرآن بهار دل ها

وبلاگ قرآنی ریاحین

معرفی وبلاگ ها و وب سایت های قرآنی

هجدمین دوره ی سراسر مسابقات قرآن و عترت

دانلود رایگان نورالجنان

تحقیقات علوم و قرآن و حدیث

معجزات علمی قرآن

حضور قلب در نماز

جی پی اس موتور

جی پی اس مخفی خودرو

قالب بلاگفا

آمار بازدید

» تعداد بازديدها:
» کاربر: Admin

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 67
بازدید دیروز : 97
بازدید هفته : 257
بازدید ماه : 256
بازدید کل : 78366
تعداد مطالب : 236
تعداد نظرات : 22
تعداد آنلاین : 1


فال انبیاء

فال انبیاء

نیت کنید و اشاره فرمایید

آرشیو ماهانه


پیوند های روزانه


لوگوی ما

الفبای عترت


لوگوی دوستان



شیوه های نوین درآموزش قرآن

دو شنبه 28 بهمن 1392

برخی از تحقیقاتی که درقسمت پیشینه مطالعات به آن اشاره شد نیز مؤید مطالب فوق است.
برای یافتن پاسخی دقیق درجهت حل مسأله، بار دیگر آزمایشی به صورتی دقیق و علمی به اجرا درآمد. برای این منظور چند کلمه از قرآن کریم که فاقد حروف ناخوانا،تشدید و تنوین بودند،انتخاب گردید.ازتعدادیازدانش آموزان کلاس چهارم ابتدایی که آموزشهای خاص ندیده بودند، خواسته شدتاکلمات را بخوانند؛ سپس از آنها خواسته شد تا اجزای هریک ازکلمات راکه به صورت جداگانه نوشته شده بود، قرائت کنند. مانند:«مس تض ع فو ن»سپس میزان مهارت آنها را در قرائت کلمات یامیزان مهارتشان درقرائت بخش ها باهم مقایسه شد و این فرض اثبات گردیدکه دانش آموزان کلمات را بسیار کندتر و ضعیف تر ازبخش های جدا شده آنها می خوانند. یعنی سطح مهارت افراد در قرائت کلمات خیلی پایین تر از سطح مهارت آنها در قرائت بخش ها است.بدین ترتیب مشخص می گرددکه عدم توانایی خواندن عبارات قرآنی به طور اصلی معلول ضعف شناسایی حرکات و یا بی اطلاعاتی از قواعد حروف ناخوانا و تنوین و... نیست؛ زیرا «اگر علل اشتباه، ناآشنایی باحرکات یاعدم توجه به آنها بود، این عامل باید در موقع قرائت بخش ها نیز وجود می داشت»
با نگاه به مسأله فوق درمی یابیم که این مسأله مربوط به حیطه روانی _حرکت می شود،نه حیطه شناختی. چنانکه معمولاً معلمان قرآن با روبروشدن با دانش آموزانی که نمی توانند قرآن کریم را بخوانند، برشناساندن قواعد اصرار می ورزند و در نهایت هدف آموزش نیز به دست نمی آید.
آموزش حرکات ورنگین کردن یادرشت و ریزکردن آنها
مشکل را ریشه کن نخواهدکرد. پس حقیقتاً مشکل کجاست و چرا با این همه فنون و روشهایی که بکار برده می شود، مسأله عدم توانایی قرائت قرآن همچنان وجود دارد
فرایند پردازش اطلاعات خواندن
برای توضیح این مطلب لازم است به فرایند پردازش اطلاعات خواندن اشاره می کنیم :
برای نشان دادن فرایندهای مهم شناختی مربوط به خواندن، جاست و کارپنتر(1987) الگوی مناسبی راطراحی کرده اند به موجب این الگو فعالیتهای مهم خواندن، همانند با سایر فرآیندهای شناختی در حافظه کاری روی می دهد.(6)
نکته ی ظریفی که دراین جاوجود دارد این است که ما وقتی متنی رامی خوانیم معمولاً توجه ما بر تمامی خصوصیات آن متن متمرکز نمی شود و حتی به آحاد حروف و یا کلماتی که می خوانیم نیز توجه نمی کنیم.
یکی ازدلایل انتخابی بودن توجه، ظرفیت محافظه کاری بسیار محدود ما برای پردازش اطلاعات ورودی است. حجم زیاد اطلاعات را نمی توان به طور همزمان پردازش کرد. خواندن فرایندی بسیارپیچیده است که اجزای متفاوتی دارد .فرآیندهای شناختی موجود درخواندن دارای دو مرحله است.(7)
1-رمزگشایی یاتشخیص ویژگیهای کلمات و نسبت دادن معنا به آنهاست.درشرایطی که فردبایک کلمه ناآشنا یا مواد خواندنی دشواری روبرو شود، رمزگشایی به طور خود به خود انجام نمی شود و ذهن فرد را به خود مشغول می کند.
2-فهم یا فرایندی که خواننده طی آن موفق به درک کلی محتوا می شود. درموردخوانندگان نوآموز که مجبورند بیشترین توجه خود را مصروف رمزگشایی حروف وکلمات کنند،فهم دشوارتر است و احتمال درک مطلب ضعیف تر می شود، خوانندگان نوآموز باید چگونگی تشخیص خود به خودی صورتهای مختلف حروف، هجاها و کلمات را یاد بگیرند.
متخصصان تعلیم وتربیت معتقدند که پدرومادر و آموزگار باید متون را باصدای بلند برای کودکان بخوانند تا درخواندن صحیح سرمشق او قرارگیرند. همچنین بایدخواندن با صدای بلند و آهسته، هر دو در کودکان تشویق شود. صداشناسی در آغازخواندن نقش اساسی داردباید به طور ساده آموزش داده شود.
نکته دیگراینکه ذهن مرکزتجمع، پالایش، پردازش و رمزبرگردانی و درک اطلاعات ارسالی از حواس مختلف است رمزهای ارسالی ازحواس مختلف به طور همزمان و توأم باهم ازمسیرهای مخصوص به خود، جهت درک به مغز می رسند هنگامی که پذیرش، پالایش، رمزبرگردانی و درک یک حرف به پایان نرسیده است، اطلاعات مربوط به حرف دیگر وارد ذهن نمی شود، لذا سرعت زیاد در عملیات ذهنی با ایجاد تداخل و احتمال بروز خطا را افزایش می دهد. دانش آموز هنگامی که بخش هایی ازیک کلمه را می خواند، عمل رمزبرگردانی در ذهن او به راحتی انجام می شود، یعنی باتوجه به حجم کم اطلاعات ورودی، سرعت پایین ارسال آن و همچنین آشنابودن آن برای ذهن امکان ایجاد تداخل کاهش می یابد و در نتیجه احتمال بروز خطا نیز گم می شود. حال هنگامی که دانش آموز با یک کلمه یا عبارت قرآنی مواجه می شود، ذهن وی مجبور است عملیات پذیرش،پالایش، رمزبرگردانی و درک اطلاعات بیشتری را همزمان انجام دهد و لذا با توجه به ویژگی بارز حافظه کاری؛ یعنی ظرفیت بسیار محدود آن، با ایجاد تداخل و احتمال بروز خطا نیز افزایش می یابد. به این نکته نیز باید توجه کرد که خواندن با استفاده از نشانه های بصری نوعی استفاده از جفتهای متداعی است که در آن بین شکل کلمه و تلفظ و معنای آن ارتباط برقرار می شود. از آنجا که خواندن براساس نشانه های بصری متکی بر خصوصیات متمایز کلمات است،(که البته به زودی ازیادمی رود) این روش یادگیری کمتر موثر واقع می شود و درصد بروز خطای بیشتری دارد.
اما اگرخواندن براساس نشانه های آوایی باشد،دانش آموز با استفاده ازدانش خویش، بین کلمات و تلفظ آنها تداعی برقرارمی کند، و از این طریق خواندن را شروع می کند. بسیاری ازحروف دارای صداهایی است که می توان با استفاده از آنها تداعی های آوایی ساخت. ازآنجاکه این تداعی ها اختیاری نیست، یادسپاری آنها آسانتر از نشانه های بصری حروف و شکل کلمات است. ودر مجموع خوانندگان نشانه های آوایی از خوانندگان نشانه های بصری موفقترخواهندبود.(8) ____________________________________________
پی نوشت ها:
1و2.سوره ی الرحمن
3. سوره ی الرحمن
4.راهیابی درپی ریزی فرهنگی وآموزشی قرآن،ص9
5.کلیات روشها وفنون تدریس،ص25
6.حافظه کاری (workingmemory)،جزوه ی اجرای الگوشناختی است که درآن تفکر انجام می گیرد.
7.روانشناسی خواندن،
8.روانشناسی تربیت (اصول وکاربردآن)ص182
_____________________________________
برگرفته از نشریه شبستان اندیشه


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:







نوشته شده توسط نگار رحم خدا در ساعت 19:30



درباره



هدف از این وبلاگ ایجاد فضایی روح انگیز و قرآنی وزمینه ای برای ترویج و توسعه و گسترش کتاب خدا


مطالب پیشین

زیباتر از اینم مگه می شه
مهر پدری
مادر قهرمان
سال نو مبارک
انگار که پاییزم
حریم من
ذات
مهمان امام حسین (ع)
سختی ها
نشانه هایی از قدرت خدا
من کیستم؟
به نام خدا
آیا؟
بگو یا ابوالفضل
فرا رسیدن ماه محرم تسلیت باد
رابطه
یتیم
عید غدیر مبارک
مسابقه ی بزرگ غدیر
خطبه ی غدیر




Powered By LOXBLOG.COM Copyright © 2009 by alefbayeetrat